Δραστηριότητες  για παιδιά  δημοτικού στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

*Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες των 20-25 ατόμων και η ξενάγηση καθώς και οι δραστηριότητες γίνονται κυκλικά στους χώρους του μουσείου.

Υπεύθυνες Προγράμματος:                  Δωρούση Μαρία (νηπιαγωγός)

Ταχτσίδου Αλίκη (Φυσικός)

Μύθοι του Αισώπου: Συζήτηση και προβολή.

Σκοπός: Οι μαθητές  να έρθουν σε επαφή με τους διδακτικούς μύθους του Αισώπου, να αναγνωρίσουν το επιμύθιο και τα βαθύτερα νοήματα πίσω από τον μύθο.  (Αίθουσα Αισώπου) (17΄)

 Παιδικά Παιχνίδια:  Το παιχνίδι μέσα από τα «παλιά μας» αναγνωστικά (τα είδη της σβούρας και η ιστορίας της), γιογιό, βατραχάκι, σφεντόνα, σχοινάκι, τάκα- τάκα, βόλοι. (Αίθουσα Μετεώρων) (15’)

Σκοπός:  Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα παλιά παιχνίδια, να κατανοήσουν την αξία των χειροποίητων παιχνιδιών και την  υιοθέτηση τους στα καθημερινά τους παιχνίδια.

 Η πλάκα και το κονδύλι, η πένα και το μελάνι: Στην παλιά σχολική αίθουσα οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλάκα και κονδύλι,  πένα και μελάνι και να παρακολουθήσουν σχολικό κινηματογράφο.  (Παλιά σχολική Αίθουσα) (15’)

Σκοπός:  Η επαφή των παιδιών με μέσα διαπαιδαγώγησης μιας άλλης εποχής, κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης και του νεοελληνικού πολιτισμού.

Παιχνίδια παρατηρητικότητας: Εικόνες μέσα από παλιά περιοδικά και αναγνωστικά. (Αίθουσα Αισώπου) (10’)

Σκοπός: Τα παιδιά να εξασκήσουν την παρατηρητικότητα τους μέσα από εικόνες βρίσκοντας τα λάθη της εικόνας ή τις ελλείψεις.

Πειράματα: Πειράματα όπως «Η κούπα του Πυθαγόρα», ο κύλινδρος που αψηφά τη βαρύτητα. (Παλιά σχολική αίθουσα) (10’)

Σκοπός: Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πειράματα και νόμους της φυσικής μέσα από μια  ευχάριστη διαδικασία και παιχνιδιού κατανοήσουν τα παιδιά τα βαθύτερα νοήματα που κρύβονται πίσω την ιστορία της  «κούπας του Πυθαγόρα», όπως η απληστία και το «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων.

 Μετέωρα:  Ιστορία των Μετεώρων- Γεωλογικό Φαινόμενο- Τρόπος ανάβασης των μοναχών με το δίχτυ.  Στερεοσκοπικές κάρτες, ταινίες που γυρίστηκαν στα Μετέωρα. (Αίθουσα Μετεώρων)  (15’)

Σκοπός:  Οι μαθητές  έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την ιστορία των μετεώρων και το γεωλογικό φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα πληροφορούνται για την ιστορία  της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Θεματικές Προβολές: Σε όλες τις αίθουσες του μουσείου μπορούν να γίνουν διάφορες προβολές όπως Ιστορία της γραφής, Ιστορία της τυπογραφίας, Αλφαβητάρια, Νεοελληνικός Διαφωτισμός. (5-10’)

Σκοπός: Οι προβολές λειτουργούν ως συμπληρωματικά μέσα διδασκαλίας και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν νοήματα και ιστορικά γεγονότα.

Βιωματικό Μάθημα: Μια ώρα διδακτικού μαθήματος σε οποιαδήποτε τάξη του δημοτικού και σε οποιαδήποτε μάθημα σύμφωνα με την κρίση του εκπαιδευτικού με μέσα της εποχής του 1960. Όπως παλιούς χάρτες αρίθμησης, γραμματικής, ιστορίας, μυθολογίας. Τα παλιά βιβλία προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις αλλαγές του σήμερα, γραφή με πένα, κονδύλι και πλάκα για τετράδιο. Συμπληρωματικά μέσα ο μαυροπίνακας, το αριθμητήριο, τα παλιά θρανία και η αμμοδόχος (αλληλοδιδακτική μέθοδος). (Παλιά σχολική Αίθουσα) (45’)

Σκοπός: Τα παιδιά να έρθουν σε άμεση και βιωματική επαφή με την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης. Οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης του παρελθόντος βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση του μαθήματος ακόμα και των πιο αδύναμων μαθητών.

 

Φωτογραφίες από επισκέψεις Δημοτικών- Νηπιαγωγείων που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις

 

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

19047107_10202990676764636_2089621600_o

Δημοσιεύτηκε από
Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με *

καθαρισμόςΚαταχώρηση